W związku z licznymi pytaniami mieszkańców o jakość wody, zamieszczamy podstawowe informacje na ten temat.
Twardość wody jest powodowana przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. dopuszczalna norma twardości ogólnej wody nie powinna przekraczać 500 mg/l CaCO3. Twardość wody w Ostrowi Mazowieckiej utrzymuje się w przedziale 310 – 325 mg/l CaCO3 (średnio twarda).
Przedziały twardości wody:
Woda |
(mg CaCO3/l) |
Bardzo miękka |
0-85 |
Miękka |
85-170 |
Średnio twarda |
170-340 |
Twarda |
340-510 |
Bardzo twarda |
>510 |
Kontrolę jakości wody uzdatnionej na bieżąco prowadzi Laboratorium Wody ZGK w Ostrowi Mazowieckiej Sp. z o.o. (dalej ZGK), które pracuje w systemie jakości ISO 9001:2008. Badania analityczne wody obejmują:
Badania prowadzane są w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn.29.03.2007r.w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 61 z 2007r. Poz.417 wraz z późniejszymi zmianami).
Niezależnie od prowadzonych przez ZGK badań, woda uzdatniona kontrolowana jest przez Powiatową Stacje Sanitarno-Epidemiologiczną w Ostrowi Mazowieckiej w kontrolnym oraz przeglądowym zakresie badań mikrobiologicznych i fizyko-chemicznych. Ponadto okresowo wykonywane są badania w dużo szerszym zakresie przez Państwową Wojewódzką Stacje Sanitarno- Epidemiologiczną w Warszawie. Orzeczenia tych organów potwierdzają, że jakość wody dostarczanej mieszkańcom Ostrowi Mazowieckiej spełnia wymagania określone przepisami krajowymi i unijnymi.
W trosce o zdrowie mieszkańców ZGK prowadzi cykliczny monitoring ujęć wody wykonywany przez firmę Geo-Logik Wojciech Irmiński. Badania i remediacja środowiska prowadzone są pod kątem zanieczyszczenia związkami organicznymi z grupy BTEX, WWA, fenoli i krezoli migrującymi do wód gruntowych z terenu byłej Nasycalni Podkładów Kolejowych (PKP).
ZGK w Ostrowi Mazowieckiej (red. A. Paszczyk)